Výlet seniorů do Drast

Na setkání seniorů, které probíhá na faře první úterý v měsíci, jsme se dohodli na výletu do nedalekých Drast. V úterý 10. 5. jsme se vydali třemi auty do nově budovaného kláštera Drasty sester karmelitek.

Účastnil se P. Stanislaw, 10 seniorů, Lenka jako doprovod, spolu se mnou také Renata, která se sestřičkama vše vykomunikovala a zajistila, a která vyúčtovala výtěžek z prodeje výrobků od sestřiček, který se konal ve farnosti Čakovice a Vinoř před Velikonocemi. Přivezla celkovou částku 28 tis. Kč! Sestřičky moc děkují za štědrost a příspěvky na výstavbu kláštera. 

Byl to krásný den, nejen počasím, ale i programem, přijetím sestry Marie, společnou modlitbou, příjemným posezením a požehnáním od Staška. 

Za Farní charitu Čakovice
Anička Steinová

Expedice Drasty

V úterý 10.5. po mši vyrazila skupina seniorů – 3 mušketýři a několik dam- k bosým karmelitkám do Drast u Klecan. Soutěž o nejrychlejší vozidlo vyhrála Anička, protože měla nejlepší navigátorku (živou).
V objektu kláštera nás uvítala nejmladší členka řádu sestra Marie. Procházeli jsme staveništěm a sestra Marie nám líčila těžké začátky i co se kde staví. Občas některým něco uniklo, neboť její slova se ztrácela v rachotu staveniště. Sestry v krátké době stihly opravit dům, ve kterém prozatimně žijí. Postavit nájemní byty, z kterých se částečně hradí hypotéka. Začít se stavbou kostela sv. Terezie z Avily (reformátorky řádu, bude prý první jí zasvěcený v ČR) a zázemí pro chod kláštera. Cestu nám zkřížil chovanec sestry Marie, kocour nalezenec, kterého vyplísnila za nedodržování BOZP na stavbě a raději ho vzala s sebou do kaple na půdě barokní sýpky. V kapli jsme se pomodlili růženec, potěšili zpěvem Jiřího K. a Stanislav nám dal požehnání. Skončili jsme v zahradním altánu s kávou a občerstvením. Sestru Marii jsme podrobili křížovému výslechu ohledně 
jejího života i života komunity. Když nás opustila, promluvil Stašek o svém odchodu a Anička nám vysvětlila, jak to vidí ona. Odjížděli jsme smutní, ale klidnější a s nadějí v srdci ohledně situace Staška a čakovické farnosti.
P.S. Navštivte Drasty, mají své genius loci. A ačkoliv jsou kousek od dálnice je tam klid.
Lenka Kameníková