Realizace bezbariérového vstupu ke kostelu sv. Remigia

K brance jsme získali grant od Magistrátu Hl. m. Praha (program podpory v oblasti přístupnosti a odstraňování bariér na území hl. města Prahy pro rok 2021), dále z Globusu projekt Lepší svět a z prodeje mazanců, část peněz byla použita z Tříkrálové sbírky z Farní charity Čakovice. Finanční pomoc nám poskytla i MČ úhradou části cesty na pozemku MČ. Poděkování patří všem farníkům za finanční podporu a za práci, kterou zde odvedli (architektonický návrh a výkopové práce).

Rozhodnutí o vybudování bezbarierového přístupu ke kostelu padlo na Vánoce 2020, kdy přes covidová omezení navštívilo kostel velké množství lidí, zvláště rodičů s dětmi a lidí na vozíku. Pro ně jsme museli vždy vyndat lyžiny a dát na schody, aby se do kostela dostali. To vyžaduje vždy někoho, kdo bude asistovat. Celý proces začal na jaře 2021 sháněním výše uvedených prostředků. Vše museli schválit také památkáři.

Nová branka byla P. Stanislawem slavnostně posvěcena na 3. neděli adventní 12. 12. V pátek 17. 12. ji vyzkoušel i čakovický paraolympionik David Drahonínský, který vůbec poprvé navštívil kostel sv. Remigia. Interiér kostela se mu moc líbil, obdivoval barvy a atmosféru prostoru. Branka nyní slouží všem, pro které jsou schody barierou, ať jsou to lidé se sníženou pohyblivostí, rodiči s kočárky nebo senioři. Je radostí, že je kostel přístupný opravdu všem a můžeme se tu všichni potkat a tímto setkáním odstraňovat i bariery v nás. 

Nyní jsme rozhodnuti pokračovat v úpravě prostoru kolem kostela. Tentokrát předláždit prostor od bezbariérového vstupu až ke kostelu s využitím stávajících a nových dlažebních kostek. Všem, kteří již přispěli do sbírky Kráčej po svých a nebo se budou na pokračování předláždění podílet, předem děkujeme.

Poděkování za realizaci bezbarierového vstupu patří všem uvedeným:
Ing. David Dlabal, Ing. Broňa Kulawiec, Ruda Vecka, Vladimír, Nikolaj – technické
práce, návrh, realizace, kovář pan Kokeisl – branka, firma Autotrak dláždění 
finanční podpora – MČ Čakovice starosta Jiří Vintiška, Globus Čakovice – ředitel Libor Mazurek – v zastoupení Ina Málková, Farní charita Čakovice – Anna Steinová – příspěvek z loňské Tříkrálové sbírky

Realizace mohla proběhnout díky získaným grantům:
Grant Fórum dárců – Lepší svět Globus Čakovice – 60 tis. Kč (z 20. května 2021)
Grant Magistrátu –46 500,- Kč (z 30. 4. 2021)